Dialog om Afghanistan
Går det an å snakke fornuftig sammen om krigen i Afghanistan? Engasjementet mot krigen i Afghanistan øker, men forståelsen av konflikten minker. Vi lar oss provosere og engasjere av oppslag i VG om at krig er bedre enn sex og skarpskytterbøker som renner over av kjekkaseri, uten at dette gir oss noe annet enn et følelsesmessig engasjement.
Analysen og innsikten finnes også, men den forsvinner i støyen. Skarpskyttere i Afghanistan har for eksempel ligget ganske støtt på bestselgerlistene etter at den kom ut, mens Anders Sømme Hammers utmerkede bok Drømmekrigen nærmest har blitt forbigått i stillhet. Analyse og innsikt engasjerer ikke på samme måte.
Går det an å ha både engasjement og forståelse? Finnes det en vei vi kan gå som gir oss både de sterke følelsene og innsikten?
Folkehøgskolens bidrag i ordskiftet rundt Afghanistan kan være å erstatte diskusjoner og debatter med dialog.
Dag Hareide beskriver den krevende øvelsen vi kaller dialog som «en samtale, hvis mål er å forstå den andre.» Videre skriver han:
– Saken er å møte den andre. Ikke bare dennes meninger, men også dennes historie og følelser
Det strenge skillet mellom sak og person som vi legger så stor vekt på i mange sammenhenger, utviskes til en viss grad i dialogen. Når du møter den andre i et forsøk på å forstå, så kan ikke saken lenger ses adskilt fra personen.
Målet er ikke alltid å bli enige. Kanskje forlater vi hverandre og har oppdaget at vi er mer uenige enn når vi møttes. Det betyr ikke nødvendigvis at man ikke har oppnådd noe. Kanskje har man gjennom bare å prøve økt forståelsen for den andre parten.
På Sund folkehøgskole vil vi prøve ut dialog som et verktøy for å skape både engasjement og forståelse. Vi inviterer til et folkemøte om Afghanistan 9. oktober. Til dette møtet har vi invitert fire mennesker med helt forskjellige erfaringer og ståsted. Oberst Ole-Asbjørn Fauske, som har var sjef for de norske styrkene i Afghanistan fram til august 2009 kommer, det gjør også Norunn Grande fra Nansen fredssenter, den afghanske studenten Javid Khonani og en helt vanlig norsk soldat som har tjenestegjort i Afghanistan. Sammen skal de prøve å vise noen av de mange sidene ved krigen i Afghanistan.