– Noe unikt alle burde gjøre!
Fredrik Ødegaard gikk på fotballinja på Sund. Nå er han rådgiver i Norges Idrettsforbund. Les hva han sier om tiden på folkehøgskole.
– Jeg var jeg nok litt skoletrøtt og manglet en klar idé om hva jeg skulle bli og eventuelt hvilken utdannelse jeg ønsket å ta etter videregående. På en annen side hadde jeg ikke lyst til å bli boende for lenge på gutterommet, og var veldig motivert for å finne på noe. Dette ”noe” skulle vise seg å bli fotball, og jeg valgte å søke om skoleplass på Sund folkehøgskole fordi de var en av få skoler som hadde fotballinje. Studieturen til Kenya virket også veldig spennende.
– Etter å ha vanket stort sett med likesinnede i hele oppveksten møtte jeg på Sund plutselig folk med helt andre referanser og interesser enn meg selv. Til å begynne med var nok dette like mye irriterende og provoserende som fasinerende, men etter hvert ble det noe som gjorde året spesielt, i positiv forstand. Uansett hvor klisjéfylt det kan høres ut så lærte jeg veldig mye om meg selv i møte med andre, noe som har formet meg som person.
– Hvordan påvirket folkehøgskoleåret videre utdanningsvalg?
– Jeg hadde det så fint på Sund at jeg ikke nølte med å takke ja til plassen som ”andreårselev”/ stipendiat ved fotballinjen året etter at jeg var elev. Dette ble et nytt fantastisk år med mer ansvar og ny studietur til idrettsorganisasjonen MYSA i Kenya. Reisene til Mathare-slummen i Nairobi var mine første møter med Afrika, og gjorde sterkt inntrykk på meg. Dette, i kombinasjon med Sunds internasjonale profil, har nok formet veldig mye av det jeg har foretatt meg siden. Etter tiden på folkehøgskolen ble valg av arbeid og utdannelse lettere. Etter blant annet halvannet år som idrettsfrivillig i Sør-Afrika og antropologistudier ved UiO, jobber jeg nå som rådgiver for Norges idrettsforbunds bistandsarbeid i sørlige Afrika. Den røde tråden fra Sund til Norges idrettsforbund er med andre ord veldig synlig.
– Vil du anbefale andre et år på folkehøgskole?
– Norge har Europas eldste studenter, og det kan vi takke blant annet folkehøgskolene for. Godt er det! Det finnes mange veier til kunnskap, innsikt og nye bekjentskaper, og folkehøgskoler er definitivt en av disse veiene. Det å kombinere fordypning i noe man brenner for eller favoritthobbyen sin med nye impulser, gjør ett år på folkehøgskole til noe unikt og noe alle burde gjøre.
Kilde: Folkehøgskolene/www.folkehogskole.no