– Jeg ble sett for første gang
Kjell Erik Killi Olsen er norsk billedkunstner bosatt i Frankrike. Her forteller han om sin opplevelse av Sund folkehøgskole.
– Jeg var jo enebarn, og foreldrene mine ville at jeg skulle gå en mer merkantil vei. Men jeg begynte heldigvis på Sund folkehøgskole. Det er de viktigste utdanningsårene i mitt liv, sier billedkunstner Kjell Erik Killi Olsen.
Killi Olsen er en av Norges mest anerkjente nålevende billedkunstnere og billedhoggere. Han gikk på kunstlinja ved Sund folkehøgskole fra 1969-71. Jeg ringer ham i hans atelier i Frankrike, og han er velvilligheten selv.
– Jeg synes at alle ungdommer bør gå på folkehøgskole jeg, sier han . – Det er en viktig reflekteringstid, det er et veldig hardkjør nå vet du. Ungdommene kommer ut av videregående og skal gå så raskt videre, så begynner de på en ond sirkel som de ikke kommer ut av igjen, de gjør feil. Jeg tror de trenger tiden på folkehøgskolen, der kan man komme på ting man ikke har tenkt på før, men som har ligget der, i underbevisstheten. Det er viktig å kunne se seg tilbake og kunne plukke opp noe som du kjører for fort forbi.
Hva var det som gjorde tiden på folkehøgskole så viktig for deg?
– Jeg ble sett for første gang, som menneske og som kunstner, svarer Killi Olsen. – Du vet man er så ung, bare helt i begynnelsen av livet, og for første gang er det voksne og andre ungdommer som ser hvem du er og hva du kan i livet. Jeg traff de riktige personene, både lærere og medelever, og flere av dem jeg traff på Sund er fortsatt mine beste venner.
– Gikk de også på kunstlinje?, spør jeg. – Nei, de gikk jo på ulike linjer, og det var det som var så bra. Jeg oppdaget at vi er forskjellige her i verden, jeg kom jo fra Trondheim, og traff ungdommer fra landsbygda og fra andre steder i landet. Å gå på folkehøgskole handler om å bli sett og om å se. Dette er klassisk dannelse!
– Jeg anbefaler alle å gå på folkehøgskole. Det er trygt og fritt på samme tid. Og på Sund er det i tillegg utrolig vakkert, sier Kjell Erik Killi Olsen, før han går tilbake til sitt atelier.
Kilde: Folkehøgskolene/www.folkehogskole.no