India – an old history, a young nation
Hvert sjette menneske bor i India. India sees av mange på som ikke bare et land, men en hel verdensdel. Dette er blant annet fordi de politiske, religiøse og kulturelle variasjonene er så store. De kulturelle røttene går tilbake til noen tusen år før vår tidsregning, og er kanskje mer levende i dagens India enn f. eks antikken er hos oss.
Indisk historie går tilbake til den første sivilasjonen i Sør-Asia, indussivilasjonen, som hadde sin blomstringstid fra 3000 til 1700 f.Kr. Grunnlaget for indussivilasjonen (i dagens Nord-India) var jordbruk, matoverskudd og befolkningsøkning. Det var en sofistikert bysivilasjon. Fra 1500 – 600 f.Kr. var den brahminske periode, hvor vedisk religion dominerte. Forskere antar at presteklassen, brahminklassen og den vediske religiøse tradisjonen, bygde på tradisjoner som kom til India gjennom en innvandring vestfra fra rundt 1500 f.Kr. Indoeuropeerne var nomader og ikke en invasjonsshær. De hadde med seg en tredelt samfunnsorden som senere utviklet seg til varna-systemet, den hierarkiske orden med fire klasser, kastesystemet.
I en historietime vi hadde på Christ University, spurte professoren: How did power function through 5000 years? Maktsystemet var ikke sentralisert fra et område, men delt inn i geografiske soner. Videre sa professoren:
The emperors did not have power over all of India. There were autonomous zones through the whole of India, and they operated through their own traditional way in each zone. Every part of the indian zones are influenced by other cultures and countries. There were no homogenity, but diversity. The export were bigger than the import. The country was a world economy till the 1800 century and had rich natural resources. The result of trade, immigration and migration was multiple identity and religions in India. The heritage was to accept the diversity.
Etter samtaler og forelesninger med mange indere, er dette et inntrykk som sitter igjen etter tre måneder i India. Dette er alment akseptert. I dag preger mangfoldiget levesett, det rurale og det urbane livet. Mangfoldigeten er også at du opplever å ha alle sansene i full vigør. Det gjennomsyrer kulturer og tradisjoner. Ofte reflekterte vi i gruppa over aspekter ved religion, kultur og tradisjoner i hverdagslivet i det moderne India. Det kunne i noen tilfeller virke som om dette i praksis gikk litt over i hverandre. Et mangfold som er vanskelig å beskrive. Vi hadde et svært variert opplegg og opphold i India, og fikk kun en liten smakebit av dette.
Tekst: Helene Skaatan
Foto: Vera Vik Bjarkø