Velkommen til India –
Landet hvor det er vanlig med kuer i gatene, chai- stopp ved de lokale kioskene er helt essensielle, og hvor du bokstaveligtalt kan gå på en festival.
20. september startet jeg reisen til min nye hjemby, Bangalore. Et år eldre, og forhåpentligvis et år visere, tar jeg farvel med hvalfangstbyen – “Farvel Hvalfangstbyen!”, og vender snuta mot Gardermoen.
6 var blitt til 5 på grunn av den samme gamle visa – jeg har ikke godkjent visa. Og på Gardermoen ble 5 til 4 på grunn av feil navn på billetten. Heldigvis skjer det ingen flere slike frafall og de resterende 4 klarer suksessfullt reisen Oslo – London- Bangalore.
Det første som møter meg er lukten av eksos, og trafikken her er virkelig noe for seg selv! Bilene kjører hvor de vil, når de vil, og i hvilken som helst fil de vil. Søppel fyller gatene, noe forresten kuene også gjør. De fyller både gatene OG trafikken. Gjerne ligger de midt i veien slik at bilene blir nødt til å improvisere enda mer for å klare å skvise seg fremover i det allerede altfor trange feltet. Men en utfordring, det liker de! Spesielt de sleipe Rickshawsjåførene som prøver å få deg til å betale 100 rupees for en tur som ikke koster et øre over 30. Og når du ber dem slå på meteret så er det alltid ødelagt. Pussig det der. Og hver gang jeg spør en inder om veien peker han alltid i en annen retning en han jeg spurte for 2 minutter siden. Som regel i den retningen jeg nettopp kom fra, og nikker febrilskt på hodet på ja/nei spørsmål mitt slik at jeg bare må anta at han mener ja/nei.
Men herregud for et spennende og mangfoldig land!
Eksempel på hva en kan gjøre i India? Gå på en festival. BOKSTAVELIGTALT. Det er faktisk ganske lett. Det eneste som kreves er et par gode sko, tepause (chai) med de lokale inderne og så gjøres resten egentlig av seg selv.
Helene, Vera og meg selv bestemte oss for å legge ut på en liten eventyrtokt rett bortenfor Christ, universitet vi er tilknyttet. Vi hadde knapt vært i India en ukes tid og var sultne på hva dette fantastiske landet hadde å tilby. Stolte kjøper vi vår aller første kopp med chai fra en typisk indisk kiosk. Den er veldig liten og kompakt, men kan tilby deg chai, kjeks og all slags mulig søtt og godt.
Vi drikker chaien vår sammen med noen indiske menn som har samlet seg rundt kiosken etter jobb for en kopp med chai. Akkurat da vi føler oss ganske så indiske får vi øye på et marsjerende ”tog” av mennesker som spiller trommer og danser til rytmene. Vi følger nysgjerrige etter inn i en liten sidegate og til det vi finner ut er en feiring av Ganesha festival. Ganesha er guden for lykke, og som vi også blir fortalt, guden for ungkarer. Vi har nettopp drukket vår første kopp med chai, og nå; vår aller første festival! Det blir nesten litt for mye på en gang for våre eventyrlystne sjeler.
Vi blir med på feiringen en liten, men fabelaktig stund før vi griper sjansen da vi blir invitert inn på middag til en indisk familie (vår aller første, men absolutt ikke siste middagsinvitasjon!). Vi blir servert god indisk mat og litt god gammeldags Coca cola. Det viser seg at moren i familien jobber på Christ University, og at begge døtrene også har gått der. Etter å ha blitt litt bedre kjent med familien, og Indias gjestfrihet, og etter å ha tatt noen bilder med den indiske familien, oss selv og Jesus, er det på tide å vende nesen hjem igjen. Vi er stappfulle av inntrykk og nye unike oppleveleser etter en aldeles storslått dag i Bangalore, vår nye hjemby.
Og slik ble vi offisielt ønsket velkommen av India, – ”Velkommen”.
Tekst: Madelen Larsen
Nå har du sjansen til å reise til India og lære mer om dette spennende landet. Halvårskurs India arrangeres av Sund folkehøgskole i samarbeid med Centre for Social Action in Bangalore. For mer informasjon kontakt Sund folkehøgskole på tlf. 74124900, SMS 489 57 928 eller send email til fredskorpset@sund.fhs.no