Valgobservasjon i verdens mest kompliserte politiske system
Søndag 12. oktober var det valg i Bosnia-Hercegovina. Jeg var der som valgobservatør gjennom OSSE, Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa.
Bosnia-Hercegovina er fortsatt sterkt preget av krigen i det tidligere Jugoslavia. Til tross for at det snart er tjue år siden fredsavtalen ble signert i Dayton i 1995, så dominerer etniske motsetninger fortsatt landet. Mye av årsaken er at de rammene som ble lagt i Daytonavtalen fortsatt er gjeldende. Avtalen fikk en slutt på krigen, men førte også til en fastfrysing av etniske skillelinjer.
Entiteter og etnisitet
Bosnia-Hercegovina sin politisk-administrative struktur er et kompromiss mellom ønskene om etnisk-territorielt selvstyre, og et ønske om å beholde Bosnia-Hercegovinas integritet som stat. Landet er derfor inndelt i to såkalte ‘entiteter’, Republika Srpska og Føderasjonen Bosnia-Hercegovina. I tillegg kommer Brčko-distriktet, som formelt ligger under begge entitetene, men styrer seg selv.
Du kan lese mer om det politiske systemet i Bosnia-Hercegovina i The Guardian
Fritt og rettferdig valg?
OSSE skriver i sin foreløpige rapport at Bosnia-Hercegovina er så preget av etniske skillelinjer og ikke minst manglende politisk vilje til å gjøre noe med dette, at det går utover demokratiet. Dette er helt i tråd med det jeg opplevde som valgobservatør. Samtidig uderstreker OSSE at grunnleggende rettigheter som ytringsfrihet og forsamlingsfrihet blir respektert i landet.
Et stort problem med Daytonavtalen er også at den har etterlatt seg en svært innfløkt grunnlov. Velgerne måtte dermed stemme ved 4 forskjellige valg, og de hadde totalt over 60 forskjellige partier å velge mellom i tillegg til politiske kandidater. Ikke rart at det blir kalt verdens mest kompliserte politiske system!
Valgobservatør
Det er mange måter å bli valgobservatør på. Politiske partier, stortingsrepresentanter og ulike organisasjoner reiser ofte ut og observerer valg i andre land. Jeg er en del av NORDEM, som er en ressursbank for demokrati og menneskerettigheter, finansiert av utenriksdepartementet. NORDEM jobber med valgobservasjon på oppdrag fra blant andre EU, the Carter Center og OSSE. Bosnia og Hercegovina ønsket valgobservatører til landet, og omlag 200 internasjonale observatører var rundt omkring i hele landet på valgdagen.
En hektisk uke i Sarajevo
OSSE har et gjennomarbeidet og godt opplegg for å observere valg. Som observatør får man god opplæring og intensive dager i landet. Vi var 7 nordmenn som reiste fra Oslo onsdag 8. oktober, og vi skulle jobbe sammen med andre observatører fra OSSE. Vel framme var det informasjon om landets politiske system, om medias rolle og ikke minst om våre arbeidsoppgaver og vår rolle som observatører. Det er vesentlig for arbeidet at vi kun skal observere, og ikke blande oss inn i det som foregår i stemmelokaler og under opptelling av stemmer.
Fredag og lørdag før valget ble vi kjent med området vi skulle observere. Mitt team bestod av Michael fra Tyskland, tolken Nejra og sjåfør Edin, og meg. Vi var heldige, og skulle observere valget i Vogošća en utkant-kommune i Sarajevo fylke. Det var 36 stemmelokaler, og vi kjørte rundt i småbyer og på landet på besøk i stemmelokalene dagen før dagen. Det er vakkert både i og rundt Sarajevo, så det ble en fin dag der vi både ble bedre kjent med hverandre og med området.
Valgdagen 12. oktober
Valgdagen startet grytidlig søndag morgen. Det første stemmelokalet var i et klasserom i en liten skole. Leder i valgkomiteen ble litt stresset av at det kom internasjonale observatører på besøk, men hun ønsket oss velkommen og fortsatte arbeidet sammen med komiteen sin. Alle stemmesedler skal telles nøyaktig opp og bokføres, stemmeurnene skal forsegles, informasjonsplakater skal henges opp, og stemmeavlukkene skal være i orden før valglokalet åpner klokka 7 om morgenen. Da var det kø utenfor lokalet, og de første slapp inn.
Mitt observatør-team besøkte 11 valglokaler denne dagen. Det var stort sett små og store klasserom, i byer og på landet, samt noen stemmelokaler i private hus. Vi snakket med ledere i valgstyrene og fikk den informasjonen vi var ute etter. Til slutt var vi med på opptelling av stemmer ved et forhåndsbestemt valglokale, og klokka 6 mandag morgen avsluttet vi og kjørte tilbake til hotellet.
Det var både meningsfullt og interssant å være valgobservatør. Bosnia-Hercegovina har imidlertid en lang vei å gå før samfunnet fungerer optimalt. Det er likevel fint å vite at jeg har gitt et lite bidrag i riktig retning.
Den foreløpige rapporten etter valget kan du lese på OSSE sine nettsider.
Hvis du er interessert i internasjonal politikk og lurer på folkehøgskole, så kan du se nærmere på FN-linja på Sund folkehøgskole.