Redusert matavfall på kjøkkenet
Det blåser en vind av bevisstgjøring om mat på Sund folkehøgskole om dagen. Mat er viktig for elever og personalet, derav økt fokus på sunn, god og økologisk mat. Men like viktig er bevisstgjøringen av hvor mye matavfall som kastes. Det mener både kjøkkenpersonalet og elevene som på hver sin kant har jobbet med henholdsvis å redusere matavfall på kjøkkenet og på tallerkenene.
Fra 1. desember til nå har Sunds kjøkkenpersonale forsøkt å forstå hvorfor det har blitt kastet mat i store mengder på kjøkkenet. De har tenkt at dette må det være mulig å endre og derfor iverksatt aksjon.
– Det vi vanligvis har kastet er restemat som vi varmer opp til buffet på mandager, sier internatleder Svein Arne Sundfær. Årsaken til at mye av restematen har gått i avfallet tidligere er fordi vi ikke kan varme opp mat to ganger ifølge retningslinjer fra Mattilsynet.
Men etter møte med koordinatorer fra Folkehøgskolenes pilotprosjekt om aksjonsforskning og bærekraft, der målet er mer bærekraftige folkehøgskoler, har kjøkkenet satt inn tiltak.
– Det vi har gjort er å varme opp mindre restemat enn tidligere, noe som gjør at vi ikke må kaste det som blir overflødig, og ikke kan varmes opp igjen. Slik har vi klart å redusere matavfallet med 50 %, sier Sundfær fornøyd.
– Men, presiserer han, dette går ikke på bekostning av elevene. Om det hender at det ikke er nok mat på mandagsbuffeten setter vi bare på brødskiver og pålegg. Alle skal få nok mat på Sund folkehøgskole.
I motsatt ende har elevene også studert matkasting men fra deres utgangspunkt: tallerkenen. De unge aksjonsforskerne har forsøkt mange ulike og spennende tiltak som har til hensikt å gi dem økt forståelse for hvorfor mat kastes, og hva som skal til for at den øvrige elevgruppen endrer vaner på dette området.
– Det er kjempebra at elevene initierer tiltak for å bevisstgjøre sine jevnaldrende. Jeg kan stå og heve pekefingeren, jeg, men det vil hjelpe mer at elevene påvirker hverandre til å endre atferd, sier internatleder Sundfær.
Aksjonsforskerne blant elevgruppen er ikke ferdig med sin studie ennå, men vil trolig ha noen triks i ermet som kjøkkenpersonalet kan få bruk for ved prosjektets slutt.
Hvis du er interessert i miljøvern og lurer på folkehøgskole, så kan du se nærmere på Regnskoglinja på Sund folkehøgskole.