Dannelse handler om oppmerksomhet
For de fleste av oss handler dannelse om hvordan vi opplever hverdagen. Det handler om å trene oppmerksomheten vår for å se og forstå oss selv, de rundt oss og fellesskapene vi lever i.
Folkelig dannelse
Kjernen i all dannelse er å trene opp evnen til å være oppmerksom; å trene seg i å være oppmerksom både på seg selv og andre.
Vi kan trene opp oppmerksomheten. Klassisk dannelse er en måte å gjøre dette på, folkelig dannelse en annen. Kjernen i folkelig dannelse er at mennesket er råmaterialet og at bearbeidelsen kommer i møtet med andre mennesker. Slik blir dannelse både en individuell og en kulturell prosess. Gjennom å konfrontere deg selv med andre blir du kjent både med deg selv og fellesskapet.
På individnivå handler det om å finne ut hvem du er og hva du skal gjøre. Vi har noen grenser som skal tøyes, noen fordommer som skal utfordres og noen sannheter som skal etterprøves. I møtet med andre endrer vi oss. Dette er ikke noe man gjør seg ferdig med en gang for alle. Danning er en prosess som varer livet ut.
Å bli kjent med seg selv handler om å bli i stand til å se seg selv i forhold til andre. Hvordan virker jeg inn på fellesskapet. Hvordan påvirker min oppførsel, mine utsagn og mine handlinger menneskene rundt meg? Når du er i stand til å se deg selv, så blir du også i stand til å se hva du bør, skal og må gjøre. Dannelse handler om å bli i stand til å se sine handlinger i lys av fellesskapets handlinger.
Danning gir handlingskompetanse
Handlingsaspektet blir tydelig når vi snakker om danning på kulturelt eller samfunnsnivå. Gjennom folkeopplysning og allmenndanning heves det generelle kunnskaps- og danningsnivået i et samfunn. Dette myndiggjør befolkningen. De blir mer oppmerksomme på hva slags samfunn de lever i, og hva de må gjøre for å skape et enda bedre samfunn.
Folkelig dannelse vektlegger aktivt medborgerskap og demokratisk deltagelse. Dette er noe som engasjerer og oppleves som viktig for mange. Vi vil ha muligheten til å påvirke samfunnsutviklingen og krever å bli hørt i saker som berører oss. Dette er også et aspekt ved dannelse; å være oppmerksom på hva som skjer rundt seg i samfunnet.
Mot til forpliktelser
Dannelse handler ikke bare om oppmerksomhet. Det handler også om mot. Vi trenger mot for å leve i forpliktende fellesskap med andre. Vi må tørre å se hva som skjer og ha mot til å gjøre noe med det. Hvis vi klarer å gi hverandre mot, så kan vi forvente at folk forplikter seg. Det er en utfordrende å gi hverandre mot og det er vanskelig å forplikte seg overfor hverandre. Allikevel er det dette som er grunnlaget for fellesskapet, og uten fellesskapet blir dannelse en umulighet.
Uten det forpliktende fellesskapet får vi et samfunn med ensomme enkeltindivider som verken er oppmerksomme på verden rundt seg eller har tenkt å gjøre noe med den. Forpliktelser er gjensidige og bygger på tillit. Tillit til at den andre er oppmerksom på deg og at den vil følge opp sin forpliktelse overfor deg.
Folkelig dannelse er noe annet enn klassisk dannelse, men det trenger ikke å være noen motsetning mellom de to tradisjonene. Begge formene for dannelse handler om å trene opp oppmerksomheten, slik at vi kan se oss selv, de andre og verden. Målet er å gi oss det vi trenger for å leve i forpliktende fellesskap med andre. Dannelse er det som gir oss mot til å leve våre egne liv.