Om gjestfrihet og guder i Guatemala
Hei! Jeg er lærer Vidar, og nå forsøker jeg å skrive en ny hilsen. Forrige forsøk ble ødelagt av ustabilt internett og strømbrudd som gjorde at alt gikk tapt. Vi er da tross alt i et u-land hvor alt ikke fungerer like bra som i Norge. Det går for eksempel ikke an å sende sms til min lokale telefon fra utlandet. Men vi er slett ikke satt ut av den grunn.
Gudefiguren Miaximón
Nå har vi vært over 4 uker i Guatemala og vi er halvveis på turen vår. Vi har det bra og har opplevd mye på kort tid. Det begynte med tur fra Antigua til Santiago Atitlan der vi etter å ha sovet en natt gikk ut grytidlig på morgenen og fikk med oss hvordan byen våknet; kvinner som vasket klær i innsjøen Lago Atitlan eller fikk malt mais til tortilla-deig mens mennene som hadde vært ute og fisket kom i land med fangsten eller dro ut på annet arbeid. Byen har bevart mye av sine tradisjoner, mayaspråket, fargerike klesdrakter og bl.a. den myteomspunne Maximón (en gudefigur i tre som konsulteres når man trenger hjelp). Vi fikk høre mer om ham av mayapresten Don Juan som kunne fortelle at forfedrene hadde satt ham sammen av ulike deler som skulle symbolisere at han er den som forener og binder sammen.
Dommere i drageflygingskonkurranse
Derfra gikk turen i øsende regnvær (vi kom på slutten av regntida) over Lago Atitlan som er omkranset av tre vulkaner og videre med buss til Xela (Quetzaltenango). Der delte vi oss i to språkskolegrupper som dro til to forskjellige stedr på landsbygda de neste to ukene. Der skulle de bo i vertsfamilier og ha spanskundervisning med en lærer hver. I tillegg til undervisning har det vært foredrag, kurs, ekskursjoner og masse muligheter til å få praktisert spansken. Den ene gruppa har bl.a. hatt matlagingskurs, besøkt en naturmedisinklinikk og badet i varme kilder, mens den andre gruppa har besøkt kaffeplantasje, vært dommere i en dragekonkurranse og vært en tur ved Stillehavet.
Liten tillit til politikerne
Alle har fått observere andre omgang av presidentvalget som komikeren Jimmy Morales vant med klar margin. Guatemala har i sommer opplevd avsløringen av en stor korrupsjonsskandale der den tidligere presidenten Perez Molina og visepresidentens hans har vært innblandet. De måtte gå av og sitter i dag i fengsel. Tilliten til politikere i Guatemala har aldri vært stor. Den er imidlertid blitt ytterligere svekket av dette og den nye presidenten ble derfor valgt som en slags nødløsning siden han ikke har bakgrunn som politiker og påstår at han verken er korrupt eller tyv. Om det vil føre til endringer i landet er vel heller tvilsomt da partiet hans springer ut fra tidligere militære og krefter som ikke akkurat står på de fattiges side. Valgdeltakelsen var dessuten svært lav.
Vi fikk oppleve andre valgomgang på nært hold.
Komikeren Jimmy Morales vant valget med klar margin!
Så dro vi ut på feltarbeid
Siste dag av språkskoleoppholdet ble ”De dødes dag” (1. november) feiret ved alle dro til kirkegården som var pyntet med alle mulige slags blomster m.m. og hvor familiene hadde med mat og mintes sine døde. En årlig tradisjon.
Etterpå møttes vi alle i Xela og fikk høre om hverandres opplevelser og erfaringer. Vi fikk snakket med Ubaldo fra bondeorganisasjonen Kab’awil og planlagt det siste når det gjaldt de neste 3 ukenes feltarbeid. Så bar det ut i felten i to nye grupper der den ene dro til et fattig samfunn i nærheten av Patulul ved kysten, langt inn i kaffe- og gummiland for å delta i dagliglivet og jobbe med temaet jordfordeling. Den andre skulle møte organisasjonen Fundated i Guatemala City som jobber for endring og utvikling for marginaliserte grupper. De får bistand fra både Sverige og Norge. Etter møtet med dem gikk turen til maya-byen Patzún der gruppa skulle være første del av feltarbeidet sitt. Temaet deres dreier seg etter hvert om hva som gjør at det er så få som fullfører skolen. I tillegg har de fått ansvaret for å holde ulike workshops for både barn og voksne i skoleferien, da Fundated finansierer tilbud om ”ferieskole”.
Etter å ha avlevert gruppene dro Tora, Ubaldo og jeg en tur opp i fylket Quiché da vi ville fortsette å gå Oljefondets investeringer i sømmene og se på et omdiskutert vannkraftprosjekt de støtter i San Juan Cotzal. Vi kom ikke inn på selve området, men vi fikk snakket med noen av lederne som kunne fortelle om hvordan prosjektet berørte og ikke kom lokalbefolkningen til gode. Og om hvordan de har kjempet i mot utbyggingen og for sine rettigheter.
Fantastisk gjestfrihet og nellikspiker til lunsj
Ellers er det å melde at det fortsatt er ei uke igjen av feltarbeidet. Vi har besøkt gruppene og de trives stort og ser ikke fram til å forlate familiene sine. Alle er imponert over gjestfriheten og måten de har blitt mottatt på. Noe sykdom og magetrøbbel har det vært til tross for ivrig spising av nellikspiker etter hvert måltid som visstnok skulle funke bra mot diaré (i følge Tora). Men tydeligvis ikke helt 100 %. Om en uke møtes alle og da blir det spennende å høre alle detaljene fra feltarbeidene. Det blir så tur til Kab’awils folkehøgskole, vulkantur, dukkert i Stillehavet og tur til Tikal, men det skal vi skrive mer om senere. Ha det godt!
Hilsen U-landsgjengen, Tora og Vidar