Finnes det gode og dårlige folkehøgskoler?
Det er jo et viktig spørsmål for deg som vurderer å gå folkehøgskole til høsten. Svaret er jo at ja, det er forskjell på folkehøgskoler, men det viktigste er om det er en god eller dårlig folkehøgskole for deg? Det som er en god folkehøgskole for deg, kan kanskje være feil folkehøgskole for en annen?
Men hvordan finner du ut om folkehøgskolen du vurderer passer for deg?
Her er 10 spørsmål som gjør det lettere å finne fram i folkehøgskolejungelen:
- Er skolen kristen eller frilynt?
Hvis dette er viktig for deg, så ta hensyn til det. Men, her også er det forskjeller. Noen folkehøgskoler er «mer» kristne enn andre.
- Hvilke verdier står folkehøgskolen for?
Er det tydelig og klart formulert på hjemmesiden deres? Passer det med slik du ønsker at din folkehøgskole skal være? Er det verdier du støtter, eller blir det litt på siden av det du er opptatt av?
- Er det en folkehøgskole med mange ulike linjer, eller er det en mer spesialisert skole?
Det finnes folkehøgskoler som er spesialisert innen musikk eller friluftsliv/sport, og så finnes det skoler som har et mangfold av linjer. Skolemiljøet er selvsagt ulikt på disse skolene, og der linjene er ulike vil også skolemiljøet være mer mangfoldig.
- Ligger skolen i en by eller på landet?
Hvis det er en skole der elevene ofte reiser til byen om kveldene og i helgene, så blir kanskje ikke samholdet så sterkt som på en skole som ligger mer landlig til.
- Har denne skolen linjer som passer for deg?
Les beskrivelsen av linja nøye. Skolene bruker mye tid på å lage hjemmesider der de skriver om de ulike linjene. Les skikkelig igjennom beskrivelsene slik at du ikke blir overrasket når du kommer til folkehøgskolen.
- Hva slags type studietur tilbyr skolen?
Noen skoler har studieturer som ligner mye på sydenturer, og som varer i 2-3 uker. Andre skoler har studieturer opp til 2 måneder der de virkelig får føle på kroppen hvordan det er å leve og bo i et annet land. Hva ønsker du?
- Er maten god?
Folkehøgskoler er ulike. Noen har veldig god mat, mens andre ikke satser så mye på maten. Sjekk hjemmesidene deres. Skriver de om maten på skolen? Er de opptatt av dette? Mat er viktig for trivselen, husk at du skal være på skolen et helt skoleår.
- Langt hjemmefra eller kort vei hjem?
For noen er det godt å komme langt vekk og oppleve en ny kant av landet, mens andre synes det er trygt å ha kort vei hjem til venner og familie. Hva er viktig for deg? Kanskje det er spennende å utforske Norge når du først har muligheten?
- Er lærerne gode?
Dette er vanskelig å finne ut av på forhånd. Det beste tipset her er å kontakte elever som har gått på folkehøgskolen før, og spørre dem. En folkehøgskolelærer er ikke som andre lærere. De kommer mye nærmere deg enn «vanlige lærere», og de er på skolen både om kvelden og i helgene. - Hva kan du gjøre på fritiden?
Folkehøgskolen har vanligvis timeplan fram til middag i 4-tiden. Etter det er det fritid, og da er det veldig forskjellig hva skolene tilbyr av aktiviteter. Er det treningsmuligheter, valgfagtilbud, konserter og foredrag? Eller ser det ut som om tv-stua er mest besøkt om ettermiddagene? Dette er ikke alltid så lett å finne ut av – men sjekk hjemmesidene, instagram og facebook-sidene til skolene – det bør stå der.
Lykke til med å finne en folkehøgskole som passer akkurat for deg!
Hvis du lurer på hvordan Sund folkehøgskole ser ut i forhold til listen, så kan du se nærmere på nettstedet til Sund folkehøgskole.