Engasjement, solidaritet og personlig utvikling
Solidaritet Nord-Sør er for deg som er opptatt av verden, fattigdomsproblematikk, ressursfordeling, urbefolkning, som er eventyrlysten, ønsker å lære spansk og vil gå på folkehøgskole. Det er et år hvor du lærer om verden, men også deg selv. Et år hvor du har muligheten til å kle deg ut som en hund og dra på raveparty i vaskekjelleren, men også å lage tortillalefser med en som du ikke helt skjønner hva sier, så derfor ler dere av de rare tortillalefsene du lager.
Dette sier Toril som var elev på Solidaritet Nord-Sør på Sund folkehøgskole i 2017/18.
Angrer ikke på at jeg valgte Sund
Nå skal du få bli litt bedre kjent med både Toril og Heran som begge har gått på Solidaritet Nord-Sør, og som forteller litt om deres opplevelser og hva de har fått ut av året på Sund folkehøgskole. Toril er fra Hamar og gikk på Sund i 2017-2018 og var også bisse (andreårselev) på Sund 2018-2019. Heran gikk på Solidaritet Nord-Sør året etter Toril.
Heran var litt i tvil før hun valgte å gå på folkehøgskole, men det angrer hun ikke på: ”Jeg er så glad for året her og linja jeg valgte. Som de fleste visste jeg ikke hva jeg skulle gjøre etter videregående. Jeg fikk mye anbefalinger fra familie om å ta ett år på folkehøyskole, for alle som har gjort det kaller året på folkehøgskole et år for livet. Jeg ville fortsatt ikke, fordi jeg trodde det var bortkastet tid. Det var det (faen meg) ikke.”
Innholdsrik studiereise til Guatemala
Studiereisen til Guatemala er en viktig del av innholdet på linja Solidaritet Nord-Sør, Toril forteller: ”Guatemala er et land som har fått en spesiell plass i hjertet mitt. Jeg var der i to måneder med Solidaritet Nord-Sør og lærte om samfunn, utdanning, politikk, kaffe, kvinner, urettferdighet, små gleder og hvordan en høster mais. Men det jeg satt mest pris på var relasjonene jeg bygde med de jeg reiste med, og de lokale jeg møtte. Det å reise med en klasse ga en trygghet, for jeg visste at vi gikk gjennom det samme, og at jeg ble tatt vare på om jeg hadde en dårlig dag. Og jeg ble så utrolig godt kjent med dem, det å reise, leve og lære om Guatemala sammen, knyttet sterke bånd. Men også menneskene jeg møtte der, som tok meg imot med åpne armer, prøvde å forstå min gebrokne spansk og lærte meg å vaske tøy forhånd, var viktige for turen. De ga meg nye inntrykk, kunnskap, og et ansikt på et land jeg nesten aldri hadde hørt om før Sund.”
For Heran var også studiereisen til Guatemala høydepunktet: ”Studieturen var definitivt høydepunktet i året. Jeg får tårer i øynene når jeg snakker om studietur. For det har vært den beste opplevelsen og det beste valget jeg har tatt.”
Internasjonal solidaritet
Heran forteller videre litt om hva hun opplevde og lærte på studiereisen: ”Jeg opplevde så mye forskjellig, som å bo hos vertsfamilier og se hvor takknemlige og gjestfrie mennesker der er. Se, oppleve og bo som de lokale og tenke over hvor heldige vi er. Det var det beste måten å komme inne å lære mere om kulturen. Mellom-Amerika blir ofte fremstilt som et farlig sted, men det har ikke vi opplevd. I løpet av turen (og skoleåret på Sund fhs generelt) har jeg vokst så mye som menneske og blitt tryggere på meg selv og de rundt meg. Jeg har også lært masse om kaffe og kaffeproduksjon og jobbet med kvinners muligheter og rettigheter.”
Engasjement og internasjonal solidaritet var viktig for Toril etter studieturen: ”Jeg var engasjert før Sund, men det var først etter Guatemala at jeg forstod hvor viktig det er å engasjere seg. Fordi verden er bygd opp av mennesker. Og det er så lett å tenke på mennesker fra et annet sted i verden som statistikk eller ansiktsløse. Men folk er folk, om de kommer fra nord eller sør. For verden henger sammen, og er litt større enn lille Norge.”
Personlig utvikling og inspirasjon til veien videre
Gjennom året på Sund har Heran utviklet seg, ikke bare faglig, men også personlig: ”Selv om det ikke er vanlig skole med prøver og eksamener så er det her man lærer mest og viktige ting. På linja Solidaritet Nord-Sør har jeg først lært masse om meg selv, og å forstå andre. Jeg har lært å tørre å si det jeg mener og jeg har lært at det er lov å føle på det man føler og at det er lov til å si det man føler, og ikke minst har jeg fått kontakt med mine følelser.”
Heran forteller også hvordan hun vokste som person etter studieturen, og at dette har gitt henne mot og inspirasjon til veien videre: ”Jeg var en som aldri turte å gjøre ting alene, jeg var usosial og visste ikke hvem jeg var og hva jeg ville. Jeg har utfordret meg selv og lært at jeg klarer å få til mere enn jeg trodde. Året på solidaritetslinja på Sund fhs har endret meg til en helt annen person, som familien snakker om hver gang jeg er hjemme igjen, (bra år Heran!, bra år!), og gjett hvem som skal backpacke verden rundt helt alene i 2020? Jeg, yes JEG skal det.”
Anbefaler Solidaritet Nord- Sør
Både Toril og Heran anbefaler andre å gå på linja Solidaritet Nord-Sør, og Heran sier: ”Jeg anbefaler sjelden folk ting, men nå gjør jeg det, og det er helt sikkert at alle komme til å få et år og en reise for livet. Fordi jeg har hatt det så bra, kommer du også helt sikkert til å ha det! SØK NÅ! Det vet du ikke før du har tatt det valget. Serr! På reisen til Guatemala (og Mexico og Belize..) kommer du bak turistfasaden og lærer om viktige temaer. Reisen var så godt planlagt og ingen kan lage bedre og mere ryddig planer enn lærer Vidar Pedersen.”
Har du også lyst til å komme bak turistfasaden, og bli kjent med Guatemala og menneskene som bor der, samtidig som du lærer om fordeling av ressurser, sosial ulikhet, kampen for urfolks rettigheter og internasjonal solidaritet?