Det er mange som lurer på hva som skjer med studieturene skoleåret 2020 – 2021. Det korte svaret er: Vi satser på at alle studiereisene går som planlagt våren 2021. Det er lenge til januar og situasjonen rundt koronasmitten forandrer seg stadig. Det lange svaret kommer her:
Vi satser på at Solidaritet Nord-Sør kan reise til Guatemala på vårparten 2021. Vi håper selvsagt på at Guatemala åpner grensene, men er også åpne for andre land i Mellom-Amerika dersom de åpner tidligere enn Guatemala. Lærer Vidar Pedersen er godt kjent i de fleste landene i området.
Det samme gjelder Regnskoglinja som skal reise til Peru. Vi ønsker å reise, og tror, i likhet med de andre folkehøgskolene, at det skal gå bra. Men hvis det ikke gjør det, så kan det hende det blir reise til en annen del av verden, hele tiden i samarbeid med elevene. Det samme gjelder de andre linjene som reiser ut av Europa, som FN og internasjonal politikk (som skal reise til India og Sri Lanka), Foto som reiser til Japan, og Sportsfiske som pakker sekken og reiser til Belize.
Reise til Europa
Når det gjelder linjene som først og fremst reiser innen Europa – Jazz, Street food, Europa på sykkel og Historisk handverk – så er reiserestriksjonene allerede løftet. Vi regner med at det går fint.
Utenriksdepartementets reiseråd
Vi forholder oss hele tiden til reiseråd fra Utenriksdepartementet og kommer ikke til å reise til land det er uforsvarlig å reise til. Det viktigste for oss er alltid sikkerheten, og samarbeidet med elevene. Dersom det viser seg umulig å reise til studiereisemålet vil lærer og elever bli enige om et annet reisemål. Hvis dette reisemålet er rimeligere, blir det selvsagt kompensert økonomisk, og elevene får pengene tilbake.
Folkehøgskole er mye mer enn utenlandsreiser, og vi er sikre på at uansett hva som skjer, så blir det et fantastisk år for de som velger Sund!
Det blir stadig oftere framholdt at løsningen på både mattilgangen, helsa og rettferdigheten i verden ligger ett eneste sted: A spise mindre eller ikke noe kjøtt; spesielt må man ikke spise “rødt” kjøtt (storfe/sau). Jeg tror vi i folkehøgskolen bør være like kritiske til dette som vi er til andre ting.
Studiereisen setter agendaen og utgjør et viktig grunnlag for resten av året på linja. Etter reisen har alle i klassen et godt faglig utgangspunkt for videre arbeid og diskusjon rundt sentrale tema som menneskerettigheter og utvikling. I tillegg kommer vi raskt i gang som gruppe med en slik reise i ryggen, og den utfordrer elevenes refleksjon.