Lys i tunellen i Guatemala
Guatemala i koronaens tid
Etter en periode i starten av pandemien med full nedstengning og portforbud, har myndighetene vært nødt til å åpne opp samfunnet igjen med gradering av restriksjoner og smitteverntiltak, først og fremst maskebruk, sosial avstand og håndhygiene. Utenlandske turister med negativ koronatest fra USA og andre land i Mellom-Amerika har begynt å komme tilbake. Det eneste som foreløpig ikke har blitt åpnet opp, er skolene.
Ung befolkning
Guatemala har begynt vaksinering gjennom Covax-programmet som skal kunne vaksinere minst 20 % av befolkningen i løpet av 2021. I tillegg har landet mottatt vaksiner fra Israel og India og regner med å få inn mer etter hvert som flere land får dekket sine egne vaksinasjonsbehov. Covid-19 har kanskje ikke rammet Guatemala like hardt som en del andre land i Latin-Amerika. Mange bor på landsbygda og landet har en relativt ung befolkning. Andelen over 65 år utgjør kun 5 %, mens den i Norge utgjør 17 % og i Italia hele 23 %. Dette har nok bidratt til, i tillegg til andre faktorer, at tallet på koronarelaterte dødsfall er relativt lavt.
Sund-elever fra Guatemala
Sund folkehøgskole hadde i perioden 2003-2010 et utvekslingsprogram finansiert av Fredskorpset (Norec). I disse årene hadde vi deltakere fra Guatemala på Sund. Mange av disse har vi fortsatt kontakt med og de hjelper oss ofte med feltarbeid og andre opplegg når vi er i Guatemala på studietur. Vi har vært i kontakt med noen av dem og stilt dem noen spørsmål om hvordan koronaen påvirker hverdagen deres.
Odilia er trebarnsmor og var elev på Sund i 2006/07. Hun jobber med tekstiler som hun selger på det lokale markedet som også har vært stengt ned i en periode:
Vi har det bra, men pandemien har påvirket oss mye både økonomisk og på andre måter. Skolene var stengt fra mars og ut året 2020. Skolen der barna mine går ble forsøkt åpnet igjen etter jul, men måtte stenge igjen etter ei uke.
Ubaldo var elev på Sund i 2009/10:
Det er imponerende å se hvordan mange lokalsamfunn på landsbygda har tatt ansvar gjennom å begrense mobilitet og følge opp karantene for de som har vært utsatt for smitte. Mange har fokusert på selvbergingsdyrking og utveksling av produkter produsert lokalt for å forhindre unødvendig kontakt med omverdenen. Sjøl har jeg ikke hatt fast jobb det siste året og det har vært tøft å klare seg økonomisk.
Rosa, elev på Sund 2003/04, er rektor på en ungdomsskole som også har vært stengt siden mars 2020:
Undervisning det siste året har bestått i at vi har laget ark med arbeidsoppgaver som foreldrene henter og elevene jobber med hjemme og leverer inn til retting. Her på landsbygda har vi ikke hatt mulighet til digital undervisning.
Håper at Sund kommer tilbake til Guatemala
Alle ser fram til til en normal hverdag igjen og våre venner i Guatemala regner med at vi kommer på besøk igjen til neste år.