Boksen går – jubileumsutstilling Sund 150 år

Boksen går er en mobil kunstutstilling som dukker opp ulike steder i løpet av Sund folkehøgskoles 150-årsjubileum. Inviterte kunstnere bruker det mobile utstillingsrommet til små utstillinger.

Første stoppested for Boksen går er utenfor Nils Aas kunstverksted lørdag 23. juni. Da står den hvite boksen utenfor kusntverkstedet under åpningen av Killi Olsens store retrospektive utstilling.

Kjell Erik Olsen gikk ut av Sund folkehøgskole i 1972 og Matilde Westavik Gaustad  i 2008. Koblingen mellom disse to gjør skolens betydning synlig, lokalt, nasjonalt og internasjonalt. I denne sammenhengen representerer Westavik Gaustad derfor alle de kunstnerne som har sprunget mange ut fra skolen – som ville fortjent å bli nevnt. Ønsket er at anledningen danner et godt møtepunkt for alle disse.

Boksen går med Matilde Westavik Gaustad

Matilde Westavik Gaustad (1987, Trondheim) tok sin Master of Fine Arts fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2016. Hun utnytter motsetningsforholdene mellom feministisk og modernistisk tankegods i sitt arbeid.

Utgangspunktet for tekstilene som vises i denne utstillingen er Middyr Kraftverk på Haukelifjell. ”Jeg har brukt plantegningene til kraftverket, og er i ferd med å veve hele kraftverket i en-til-en størrelse. Til sammen vil det bli 300 kvm håndvevd tekstil, i svart og grønn ull og bomull.” Et videoarbeid er en del av verket. Matilde Westavik Gaustad vever tekstilene sine i billedvevteknikk på flatvev. Tekstilene til denne utstillinga er vevd på Statens Værksteder for kunst i København under Artist in residency-opphold.

Motet til å se det mørke i hvitøyet er et fellestrekk hos de to kunstnerne, og der Killi Olsen balanserer sårhet med burlesk humor, myker Westavik Gaustad bokstavelig talt opp det tunge med varme, omsorg og beskyttelse. Hennes arbeider gjenspeiler en tendens i tiden hvor skillet mellom kunst og realitet oppheves.

Matilde Westavik Gaustad vi se til en omfattende utstillngsvirksomhet siden 2011, m.a ved Nasjonalmuseet på Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling i 2015, ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum Kunsthåndverk i 2017 og i utstillingen Hyper Relation ved Babel Visningsrom med verket CRUISING WITH MECHA BEASTS and the Headspace, som tok utgangspunkt i Suldal-Røldal Kraftverket, tegnet av Grung og Greves på midten av 60-tallet.

Boksen går – hva er nå det?

Boksen går er en hvit utstillingsboks

Boksen er et fysisk objekt som referer til White Cube, modernismens foretrukne utstillingsarena. Denne boksen er transportabel, og plasseres utenfor Nils Aas Kunstverksted den 23. Juni – på åpningsdagen, den transporteres etterpå til Sund folkehøgskole og festivalutstillingen på skolen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *