Flygelet på Lø har fått et nytt hjem

I NRKs studio på Lø sto det et flott Steinway-flygel. Nå har Sund folkehøgskole kjøpt flygelet og gitt det et nytt hjem. 

Mandag 31. juli klokken 18 innvies det nye flygelet. Vi inviterer til en konsert hvor skolens gamle Steinway møter det nye – en dobbelkonsert med to flygel.

Til å spille har vi invitert to fantastiske musikere: Yuko Inoue og Ketil Haugsand.  De vil spille på både det nye flygelet fra Lø og skolens gamle Steinway. Sistnevnte instrument ble for øvrig i sin tid innkjøpt av Albert Haugsand, Ketil Haugsands far, da han var rektor på Sund folkehøgskole.

Konserten er gratis.

Yuko Inoue – en presentasjon

Japansk cembalist og fortepianist – begynte å spille klavér allerede som tre-åring og gjorde sine første opptredner et par år senere – som vidunderbarn. Etter meget omfattende klavér- cembalo- og fortepiano- og fordypnings-studier i oppføringspraksis og retorikk i Tokyo – senere i Italia og Tyskland, skal Yuko avlegge sin konsert-eksamen med fortepiano, ved musikkhøgskolen i Köln, nå i September.

Yuko Inoue
Cembalist og fortepianist Yuko Inoue skal for anledningen spille på skolens Steinway-flygel

Hennes spesialfelt ligger innen den «førklassiske» genren, med særlig vekt på CPE og WF Bach, men hennes repertoar spenner fra 1650 til 1850.

Yuko Inoue vil helst uttrykke seg kunstnerisk på cembalo, men har ingen «berøringsangst» overfor de andre klavér-instrumentene. Hun er like hjemme solistisk, såvel som i kammer-musikalsk sammenheng. Sammen med Ketil Haugsand har hun gitt til beste det meget spesielle repertoaret for cembalo- duo, med verker av Bach og sønner, Couperin og andre.

KETIL HAUGSAND

Ketil Haugsand
Professor Ketil Haugsand spiller på skolens Steinway-flygel

Ketil Haugsand, professor ved musikkhøgskolen i Köln, regnes blant vår tids betydelige cembalister og tidligmusikk-personligheter.

Han har opptrådt ved prestisjetunge festivaler i Europa, U.S.A. og Israel, både som solist, i kammermusikalsk sammenheng og som orkesterlederleder ved Komische Oper Berlin, Stavanger Symfoniorkester, Lyra Concert Baroque Orchestra o.a. Haugsand har ledet Norsk Barokkorkester ved tallrike anledninger siden orkestret ble opprettet i 1988, bl.a. ved orkesterets CD-innspillinger med verker av Carlos Seixas, J.H. Freithoff og J.S. Bach.

Hans innspillinger med verker av Forqueray, Rameau, Marchand, Seixas og Sousa Carvalho for Simax, Virgin, Linn o.a. har tiltrukket seg stor internasjonal oppmerksomhet, men tolkningene av Bachs Klavierübung – og i særdeleshet Goldbergvariasjonene er blitt fremhevet som høyst originale og banebrytende.

Haugsand studerte med Gustav Leonhardt ved konservatoriet i Amsterdam, hvor han i 1975 avsluttet studiene med den høythengende ”Prix d’Exellence». Senere ble han prisbelønt ved internasjonale konkurranser for cembalister i Paris og Brugge.

Haugsand er en ettertraktet lærer, som i tillegg til sin høyskolevirksomhet, også underviser ved flere sommerkurs, bl.a i Lisboa, Amhearst, Jerusalem og ved Ringve Museum Internasjonale Sommerkurs.

Som jurymedlem er han regelmessig å finne ved betydelige internasjonale cembalo-konkurranser, som Brugge og Leipzig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *