Fra Sund folkehøgskole til ambassadejobb

«Det er nærliggende å tro at året på folkehøgskole har bidratt til at praktikantene våre ofte har imponerende kunnskaper og verdifull evne til refleksjon»  Jostein Leiro, Norges ambassadør til Argentina

Ansatte ved ambassaden i Seoul
Sofia Lygren er nr to fra venstre. Her er hun sammen med ansatte ved den norske ambassaden i Seoul.

I løpet av få år har tre tidligere Sund-elever jobbet som praktikanter ved norske ambassader. En av dem er Sofia Lygren som gikk på FN-linja på Sund i 2011-2012. For et år siden var hun prakikant ved ambassaden i Sør-Korea. – Året på Sund gjorde at jeg ble interessert i internasjonal politikk, sier Sofia. – Jeg studerte statsvitenskap etter Sund, og nå har jeg lyst til å jobbe med internasjonale spørsmål, smiler hun.

Ansatte ved ambassaden
På jobb i ambassaden i Seoul.

To Sund-elever ved ambassaden i Argentina

Er det tilfeldig at ungdommer som har gått på Sund får praktikantjobb ved norske ambassader? Ved den norske ambassaden i Argentina har de hatt to tidligere elever som praktikanter, og vi spurte ambassadør Josten Leiro om hvorfor? Han svarer at det er veldig mange som søker praktikant-stilling, og at det nok er tilfeldig at to har kommet fra Sund.

Vi har behov for praktikanter som har engasjement, interesse og kunnskaper om samfunnsspørsmål, både i Norge og internasjonalt. Det kan vel hende at mange av dem som søker seg til en folkehøgskole også har interesser og prioriteringer som går i samme retning. Det er nærliggende å tro at året på folkehøgskole har bidratt til at vi opplever at praktikantene våre ofte har både imponerende kunnskaper og verdifull evne til refleksjon om mange av de temaene vi arbeider med ved ambassaden.

 

Første gang i politisk miljø på Sund

Ingrid Ekeberg på ambassaden i Argentina
Ingrid Ekeberg på ambassaden i Argentina

Ingrid Ekeberg gikk på regnskoglinja på Sund var praktikant ved ambassaden i Argentina. Hun sier at miljøet på Sund var sterkt politisk engasjerende. Ingrid reiste til Peru på studietur i to måneder.

Vi brukte studieturen til Peru på å lære om utfordringene som finnes der, og tiden etterpå i Norge på å forsøke å påvirke hjemme – Ikke motsatt. Her tror jeg Sund FHS trår rett, der mange folkehøgskoler kan falle igjennom. Jeg opplevde at lærerne med bakgrunn fra FN og Norad snudde opp ned på mange av mine oppfatninger, noe som gjorde at jeg valgte å studere politikk – noe som opprinnelig ikke var planen.

Ingrid sier at studieturen til Peru gjorde at hun fikk øynene opp for de utfordringene og mulighetene som finnes på kontinentet. Både språket og interessen for Latin-Amerika lå til grunn for at hun senere dro på utveksling til Argentina, som igjen åpnet døren til et praktikantopphold.

Fornøyd ambassadør

Ambassadør Leiro i Buenos Aires er godr fornøyd. I disse dager avslutter tidligere jazzelevSondre Nave sin praktikantperiode. Og Leiro ser ikke bort fra at han tar imot flere folkehøgskole-elever som praktikanter:

Med den gode erfaringen vi har med praktikantene som har gått på Sund så er det sikkert ikke siste gangen vi rekrutterer praktikanter som har gått på Sund eller en annen folkehøgskole.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *