Rollespill om FNs sikkerhetsråd på Sund folkehøgskole

I 2002 ble de første uregistrerte, iranske anleggene for anriking av uran offentlig kjent. Siden den tid har Irans atomprogram vært en utfordring for det internasjonale samfunnet. I dag møtes FNs sikkerhetsråd på Sund folkehøgskole for å diskutere saken.

I følge Wikipedia ble Irans atomprogram startet med støtte fra USA på femtitallet. Fram til sjahen ble styrtet i 1976 var programmet støttet av både USA og flere vestlige land. Når vestlige selskaper trakk seg ut av landet, så ble programmet satt på vent. På nittitallet startet Iran et samarbeid med Russland og i 2010 ble landets første kjernekraftverk åpnet.

Nå frykter IAEA at Iran har et atomvåpenprogram. Iran benekter at de bruker atomprogrammet til noe annet enn fredelige formål og blant annet IAEAs tidligere direktør Robert Kelly mener i følge Klassekampen at organisasjonen maler et skrekkbilde av atomvåpenprogrammet.

USA og flere andre land mener det vil skape store problemer om Iran bryter ikkespredningsavtalen og skaffer seg atomvåpen. Norges utenriksminister Espen Barth Eide sier til NRK at “ikkespredningsregimet kan rakne om Iran får atomvåpen. Ikke-vestlige land må slutte å tolerere Irans atompolitikk.”

Rollespillet på Sund folkehøgskole

Med dette bakteppet som utgangspunkt, skal FN-sambandet ha rollespill med elever fra flere av linjene på Sund folkehøgskole. Både FN-linja, Regnskog, Fredskorps og U-land deltar som utsendinger til FNs sikkerhetsråd.

Scenarioet er at FNs generalsekretær Ban Ki-moon har innkalt til møte i Sikkerhetsrådet på grunn av situasjonen i Iran. Målet med møtet er at landene skal komme fram til en felles plattform av hensyn til sikkerheten og stabiliteten i Midtøsten og i verden forøvrig. Utfordringen er at landene i Sikkerhetsrådet står langt fra hverandre i dette spørsmålet og har motstridende interesser å ivareta.

Sund folkehøgskole og FN-sambandet har hatt et godt samarbeid de siste årene. De siste årene har det hvert år blitt arrangert FN-rollespill på skolen. FN-linja på Sund folkehøgskole er en av to FN-linjer som du kan gå på i norsk folkehøgskole.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *