FNs sikkerhetsråd svikter Syria, igjen

Fredag ettermiddag ble det klart at FNs sikkerhetsråd ikke kunne enes om veien videre for fred i Syria. Dette til tross for at det ble framsatt to resolusjonsforslag i fredagens møte. Stridens kjerne denne gang var hvorvidt man skal gå inn med militær makt for å bidra til en rask løsning på konflikten. Russland åpnet for å etablere sikre soner med FN styrker og personell i Syria, mens USA krevde en hardere linje og bruk av militærmakt både på bakken og i luften. Russland er urokkelig i sin støtte til det sittende Assadregimet, mens USA mener landets framtid, etter at konfliktnivået senkes, må utvikles i retning av mer demokrati. De anser dette som umulig med Assad som president.

Møtet viste at sikkerhetsrådet hemmes av harde fronter og sprikende syn på om verdenssamfunnet bør og kan gripe inn, og det er lite vilje til å inngå kompromisser for å nærme seg en løsning landet og dets innbyggere kunne vært tjent med.

Sikkerhetsrådsmøtet ble gjennomført med imponerende innlevelse av medlemslandenes delegasjoner, og erfaringene fra enkelte deltagere er at dagen hadde vært lærerik og morsom, til tross for at sikkerhetsrådet ikke fikk til noe bindene resolusjon denne gangen heller.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *