Vis oss i det minste respekt

Occidental Petroleum Corporation (Oxy) er et amerikansk  oljeselskap som Oljefondet har investert over 3 500 000 000 kroner i.

I følge miljøvernorganisasjonene Amazon Watch og Earth Rights International dumpet oljeselskapet hver dag i gjennomsnitt 850 000 fat med skittent oljevann rett ut i naturen nord-øst i Peru. Over en 30-årsperiodeslapp de ut totalt ni millioner fat med spillvann. Dette ødelegger drikkevannet til urbefolkningen i området.

 

Vis oss respekt

  

På demonstrasjonen som Nei til et utetisk oljefond arrangerte i Oslo 17. april 2015 fortalte lærer på Regnskoglinja Anders Hals om sitt møte med Alfonso Lopez under studiereisen som Regnskoglinja på Sund folkehøgskole hadde til peruansk Amazonas.

– Ja, det er greit at dere kommer og tar oljen vår uten å legge igjen noen penger, men vis oss i det minste respekt, sier Lopez som er talsperson for urbefolkningen i området. Ikke forurens skogen vår med spillolje, for det ødelegger det som vi lever av, og det er drikkevannet, fisken, plantene og dyrene.

Det er i følge Anders Hals akkurat det som skjer når oljeselskapene kommer og ikke engang har standarder som gjør at de holder oljerørene tette. Å få ødelagt vannet er verre enn å bli fratatt pengene for oljen, for som vi vet kan du ikke spise penger.

  

Oljefondet og Oxy

Oljefondet har i dag investert 3 547 894 193 kroner i Oxy. De har en eierandel på 0,78 prosent og en voting på 0,76 prosent. Er dette en etisk investering, eller er er Oxy et selskap som oljefondet burde trekke seg ut av?


Hvis du er interessert i miljøvern og lurer på folkehøgskole, så kan du se nærmere kikk på U-landslinja og Regnskoglinja på Sund folkehøgskole.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *