Det uforutsigbare er det beste med Sund!

Lurer du på hva du skal gjøre til høsten? Det gjorde Eskild Okkenhaug for 2 år siden. Her er hans historie: 

Jeg var i ferd med å fullføre videregående, og planen var å begynne å studere ved et universitet. Ideen om å gå på folkehøgskole hadde ikke streifet tankene mine før jeg ble overtalt av musiker Anja Lauvdal til å søke Jazzlinja på Sund Folkehøgskole. Hun har selv vært elev på Sund, og mente fast og bestemt at det ikke var noe annet jeg heller burde gjøre. Med denne teksten vil jeg prøve å overbevise deg om det samme!

Her er hele jazzklassen skoleåret 2017-2018. Eskild er nummer 7 fra venstre.

Jeg ble ordentlig nysgjerrig på Sund etter samtalen med Anja. Hun hadde beskrevet det som en musikkskole på et internat langt vekk i Nord-Trøndelag, og at det var veldig fin natur der. På nettsiden til skolen leste jeg også om alle de andre linjene skolen hadde utenom Jazzlinja. Jeg leste om elever som dro til regnskogen i flere måneder, og andre som lærte å bli fotografer. Til min store forundring var det også en sportsfiskelinje der, noe jeg ble veldig fascinert av. Hvem er disse menneskene som fisker i et helt år? Det virket ihvertfall for meg som at Sund Folkehøgskole ville bli noe helt annet enn videregående skole.

Jeg trengte noe nytt etter videregående

Jeg har alltid hatt lyst til å holde på med musikk, og på videregående ble jeg virkelig fengslet. Men selv om musikklinja på videregående gav meg enorme muligheter, føltes det som om jeg hadde stagnert. I snart 13 år med vanlig skolegang hadde livet mitt stort sett gått ut på det samme. Det ble forutsigbart og kjedelig. Jeg trengte nye helt nytt. Helt nye impulser. Jeg skjønte ikke helt hva Sund gikk ut på, men jeg skjønte at det var her jeg ville få det jeg trengte.

Responsen jeg fikk blant bekjente da jeg fortalte at jeg ville gå på folkehøgskole var blandet. Mange mente at det var viktigere å starte på utdanningen sin, og at det ville bli altfor dyrt. Et år på folkehøgskole ville ikke være annet enn å sette livet på pause og samtidig få en dyr ripe i lakken. Var det ikke egentlig bedre å bare begynne å studere som alle andre?

Det var ikke alltid det hjalp å høre at året på folkehøgskole ville bli det beste året i ditt liv heller. Hva om jeg ikke likte det i det hele tatt og det ikke var noe for meg? Ville det aldri bli bedre enn det?

Det uforutsigbare

Det å velge Sund viste seg å bli det lureste jeg har gjort i mitt liv. Det er morsomt å tenke tilbake på alle idéene og tankene jeg hadde om hvordan folkehøgskoleåret skulle bli før jeg begynte der, sammenliknet med hvordan det endte opp med å bli. Mye tok jeg helt feil om, og mye ble akkurat slik jeg hadde sett det for meg. Jeg tror det er umulig å vite med sikkerhet hvordan noe er før man har gjort det selv.

Jeg kan fortelle om alt jeg lærte i linjetid, på studietur til Brasil eller på norgesturnéen vi arrangerte selv, men dette ble i stor grad slik jeg hadde forestilt meg at det skulle bli. Det er de gangene vi utfordret skolens kokker til vannkrig, så alle American Pie-filmene sammen i en svær gjeng, fant nye rom på skolen til å sove på for hver dag i en uke eller lekte ridder med lanse med kajakk og åre ute i fjorden jeg ikke hadde sett for meg. Jeg hadde ikke sett for meg at jeg skulle gjøre så mye teit og så mye morsomt som det jeg gjorde i fjor, og selv om det ikke alltid er like lett å se verdien i dette, ville jeg aldri vært det foruten.

Studerer musikk – og savner Sund

Nå studerer jeg utøvende musikk i Trondheim, og jeg savner alt dette. Det var riktig for meg at studentlivet startet nå i høst, men jeg innser for hver dag hvor mye jeg utviklet meg på i løpet av folkehøgskoleåret og hvor nødvendig dette var for meg. Å besøke skolen igjen er helt magisk, for plutselig er man omringet av mennesker som når som helst er med på å gjøre noe gøy igjen. Man kommer igjen inn i denne fantastisk spennende, morsomme og sosiale boblen. I fjor gjorde nettopp den at jeg møtte mange av de som har blitt mine aller beste venner, og for det er jeg evig takknemlig.

Folkehøgskoleåret ble det mest unike året i mitt liv, om ikke det beste. Nå forstår jeg så inderlig godt de menneskene som fortalte meg dette før jeg begynte, for man har virkelig bare dette ene året man kan bruke på denne måten. Jeg syns det er din tur til å begynne på Sund Folkehøgskole og gjøre samme oppdagelsen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *