Yousef gleder seg til å utforske regnskogen

Yousef reiser snart fra høst i Trøndelag til fargerike Amazonas i Peru. Han gleder seg!

Yousef og resten av Regnskoglinja reiser snart til Amazonas

Nå har høstlufta ankommet Inderøy og det er litt kaldt å komme seg fra internatet til hovedbygget. Det er akkurat kaldt nok til at man kan se folk småløpe bortover den lille avstanden for å komme inn i varmen. Og når man har kommet inn, da er det ekstra godt med en kopp med kaffe.

Regnskogelev Yousef sitter godt planta i peisestua. Om få dager reiser nittenåringen sammen med regnskogklassen ved Sund folkehøyskole til Peru. Regnskogklassen består av 19 elever som skal til peruansk Amazonas for å oppleve regnskogens unike kultur- og artsmangfold. De skal bo med urbefolkning som kjemper mot store plantasjeeiere og oljeselskaper som driver hogst av verdifull regnskog. Yousef er født og oppvokst i Oslo, nå skal han helt til Peru i Sør-Amerika og være der i hele åtte uker. Er Yousef klar?

Yousef og flere av medelevene bruker mye tid i peisestua, og snart skal den byttes ut med regnskogen i Peru.

Interesse for bevaring av regnskogen og få «first hand experience»

Hva fikk deg til å søke Regnskoglinja ved Sund folkehøyskole? – Jeg liker samspillet mellom levende organismer og sånt, og jeg syns det er kult med planter. Amazonas er jo det området i verden som har størst artsmangfold. Det kryr av liv og det er nesten ikke noe som er dødt og forblir dødt der, for det omdannes til noe annet.

På regnskoglinja er miljøvern mest vektlagt. -Vi skal se på hva som kan endres strukturelt for å bedre bevare regnskogen, ikke bare i Amazonas, men verden over. Jeg har lyst til å sette meg mer inn i hvordan man kan jobbe aktivt og konkret med dette, for det vet jeg ikke så mye om.

– Men ellers har jeg bare lyst på «first hand experience». Måten de lever på der er mye nærmere menneskets naturtilstand.

Yousef er interessert i biologi og naturen, og er derfor spent på å utforske regnskogen. Her fra bli-kjent-turen på fjellet i høst.

Bo i vertsfamilie med lokale i regnskogen

Alle i regnskogklassen skal bo i vertsfamilier store deler av oppholdet. Yousef tror det kan bli krevende til tider da det nok stilles andre krav til han der enn det gjør her i Norge. Han sier språket blir utfordrende og at han må nok stole på kroppsspråket da han ikke kan så mye spansk enda. Det brer seg et smil over ansiktet til Yousef, før han legger til. – Men jeg tror ikke det blir så problematisk egentlig, for vi er jo alle mennesker.

Lærer på Regnskoglinja er Anders Hals. Anders har bred kunnskap om naturen, både i Norge og i Amazonas, og dette deler han med stort engasjement med elevene.

Avkobla fra internett i to måneder

Tror du det blir lett å være avkoblet fra internett i to måneder?– Ja, enkelt og greit. Jeg skal ikke ha med meg telefon. Vi har fått høre at det medfører mer stress og være koblet på internett når vi er i Peru. Folk vil prøve få tak i deg, og det er ikke akkurat livsnødvendig når vi uansett skal være tilstede der og prøve å lære hvordan ting funker i Peru.

Det er mange uker du skal være borte, hva kommer du til å savne? – Jeg kommer til å savne Sund faktisk.  Jeg kommer sikkert også til å savne norske levestandarder, det å hygge seg foran pc’en og bare legge seg ned på senga og nyte tilværelsen.

Sist, men ikke minst; hva gleder du deg mest til? – Jeg gleder meg mest til å gå inn i selve regnskogen, jeg vil gå så dypt inn som man kommer.  Jeg gleder meg til å se hva de dyrker der, være med å jobbe på åkeren og være med på dagliglivet. Jeg gleder meg også til å se på lav og orkidéer, fordi det er et stort mangfold av dem i regnskogen.

Yousef sier han kommer til å savne Sund mens han er på studietur.

Klar for å reise!

Ja, Yousef er klar. Selv om han sier han ikke har helt språkkunnskapene på plass enda, så har han fått seg et favorittord. Selva tropical er ordet og det kunne ikke ha blitt mer relevant da det betyr tropisk regnskog. Peisestua på Sund folkehøyskole kommer til å ha litt færre folk i sofaene fremover, men åtte uker går fort. Og så blir det desember, julestemninga ankommer, elevene kommer hjem og peisestua kan endelig bli full igjen.

Da gjenstår det bare å si lykke til, god tur og hils regnskogen!

Du kan følge Yousef og resten av regsnkoglinja på Instagram kontoen @sundfhs_regnskoglinja.

Dette er årets elever på Regnskog Amazonas. Bildet er fra i høst hvor de skulle ut på overnattingstur i friluft sammen. En fin måte å forberede studietur på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *