Fotografiets fødselsdag

19. august 1839:

Denne dagen regnes som fotografiets offisielle fødselsdag. Menneskemassen beskrives slik; ”det var like stor opphisselse som etter et seierrikt slag!!”. Folk fant det mystisk at naturen selv kunne frembringe et bilde. Kunstneren Paul Delaroche erklærte malerkunsten for død og reaksjonære kretser fant det hele blasfemisk og en djevelsk oppfinnelse!Fremgangsmåten beskrives slik; En ferdigkjøpt, forsølvet kobberplate ble gjort lysfølsom med joddamp som dannet sølvjod på platen. Etter eksponeringen ble det latente bildet fremkalt av kvikksølvdamp oppvarmet over en spritflamme. Kvikksølvet festet seg da til de partier av sølvjodet som ble utsatt for lys. Bildet ble fiksert med natriumtiosulfat og skylt i destillert vann. Resultatet var et fint detaljert positivbilde med sårbar overflate som måtte beskyttes mot avskrapning med et dekkglass og forsegles så ikke kontakten med luft skulle bleke det.

Umiddelbart etter kunngjøringen av Daguerres oppfinnelse påsto mange andre oppfinnere å ha fremstilt bilder ved lysets hjelp. Noen få av disse hadde dokumentasjonen i orden, tiden for oppfinnelsen av fotografiet var nok overmoden.. Daguerreotypier av fjerne landemerker og arkitektur ble svært populære, men publikum mislikte de tomme bildene og folk og trafikk ble derfor tegnet inn.

Teknikken tillot ikke portretter, eksponeringstiden var 20 til 30 minutter.”Du vil ha et portrett av din kone. Du fester hodet hennes i jernkragen for å forhindre bevegelse…Du peker linsen mot hennes ansikt, og når du da eksponerer hennes portrett representerer det ikke din kone; det er hennes papegøye, eller vannkanne, eller verre.” ”I åtte minutter, med det sterke sollyset i ansiktet og tårene trillende ned kinnene mens…fotografen marsjerer rundt i rommet med en klokke i hånden, roper ut tiden hvert femte sekund, til mine øynes fontener var tørre”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *