Mayakultur

Etter to og en halv uke som har gått alt for fort sitter vi igjen med utrolige mange nye opplevelser, erfaringer og inntrykk. Vi har bodd i en moderne Mayafamilie som drev med handel.

Temaet for vårt feltarbeid har vært mayaindianernes kultur, tradisjoner og hverdagsliv. Vi føler at i forhold til vår problemstilling har fått deltatt på mange ulike hverdagsaktiviteter som har hjulpet oss til å virkelig få et innblikk i mayaindianernes liv.

I løpet av de to ukene har vi fått være med på utrolig mye forskjellig. Vi har tilbrakt fire dager på et tekstilmarked, fått deltatt på en mayasermoni, pratet med og blitt spådd av en mayaprest, familiesammenkomster, innhøsting av mais, innhandling til bryllup og selve bryllupet, som vi synes er høydepunktet i feltarbeidet.

Bruden var en høygravid sekstenåring, noe som ikke er uvanlig her i Guatemala. Vi ble fortalt at dersom en kvinne føder et barn uten å være sammen/gift med mannen får hun en bot fra kommunen på 3000 Quetzales som tilsvarer ca. 2500 norske kroner. Dette er et enormt beløp i Guatemala.

Bryllup i Guatemala er noe helt annet enn bryllup i Norge. Her møter gjestene opp før solen står opp og drar hjem etter at solen har gått ned. Den største forskjellen er stemningen i selve bryllupet. I Norge er vi vant med at bryllup er en gledesdag. I bryllupet vi var i var stemningen trist og alvorlig, spesielt for brudens familie, da det er vanlig i Guatemala at bruden flytter inn hos brudgommens hjem etter bryllupet. For oss var det rart å dra tilbake uten bruden, vi var jo tross alt vant med at hun alltid var rundt oss.

Vi er utrolig takknemlige for at vi er blitt tatt vare på som familie, og for at vi har fått tatt del i deres hverdagsliv. I løpet av disse to ukene har vi blitt utrolig glad i familien vi var i, og alle synes det var en tung dag i går da vi sa farvel.

Magnhild, Silje, Synne og Thea

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *