Norges første palmeoljefrie skole?

Høsten 2014 tok Regnskoglinja opp et initiativ fra fjorårets regnskogelever om å gjøre Sund folkehøgskole til den første palmeoljefrie folkehøgskolen i landet.

Elevene har tatt avstemning om palmeolje, og bestemt at de vil jobbe for at Sund folkehøgskole ikke bare skal ha et palmeoljefritt kjøkken, men at hele skolen skal bli palmeoljefri.

Hittil har elevene sett gjennom alle varene som kjøkkenet bruker og sjekket opp mot produsentene for å finne ut hvilke produkter som inneholder palmeolje. Skolen kommer ikke til å bestille mer av disse varene og arbeider med å finne gode erstatninger.

Kjøkkenet var det første steget,  og nå står renholdsproduktene for tur. Alle produktene skal gjennomgås og alternative produkter skal erstatte renholdsproduktene som inneholder palmeolje.

Målet er å få Sund folkehøgskole, som den første i landet , til å bli hundre prosent palmeoljefri.

Derfor vil vi være palmeoljefri

Palmeolje er en skikkelig miljøversting som finnes i en rekke vanlige husholdningsprodukter. Produksjonen av palmeolje raserer regnskogen, truer urfolk og er i tillegg slett ikke bra for kroppen.  Det har de siste årene vært en sterk folkelig mobilisering for å få produsenter til å fjerne palmeolje fra sine produkter.

  • Enorme områder regnskog raseres for å plante oljepalmer.
  • Palmeolje finnes i margarin, snacks, taco, nudler, sjokoladepålegg og kjeks.
  • I tillegg brukes den i matvarer, kosmetikk, vaskemidler og biodrivstoff
  • Palmeolje er verdens billigste vegetabilske olje.
  • Det globale forbruket av palmeolje er fordoblet det siste tiåret

Les mer på Regnskogfondets nettsider for å finne ut hva som er problemet med palmeolje?


Hvis du vurderer folkehøgskole og  er interessert i miljøspørsmål og urfolk, så kan du sjekke ut Regnskoglinja og U-landslinja på Sund folkehøgskole

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *